Özellikler: Boyut: 15,5 x 23 / ithal kitap kağıdı / 132 sayfa Yayın Tarihi: Ocak 2009
Çiğköfte, aşure, içli köfte, dolma, pilav, lapa, çorba gibi yemeklerin ortak bir tarafı olduğunu söylesek şaşırır mıydınız? Ayfer Ünsal, Hayykitap tarafından yayımlanan Bulgurkitabında hepimizi şaşırtıyor. Buğdayın kırılmış, dövülmüş, kabuğu soyulmuş hallerini biraz daha yakından tanımamızı sağlıyor.
Buğdayı işlemeyi ve pişirmeyi çok iyi bilen Anadolu insanı nefis yemekler üretmiş. Antep’in alaca çorbası, simit aşı, malhıtalı aşı, firikli acur dolması; Erzurum’un ayran aşı, Kemaliye’nin çılbırı, İskilip’in yırtması, Urfa’nın boranisi, çiğ köftesi, Afyon’un labada dolması, Diyarbakır’ın bulgur ekmeği kitapta verilen tariflerden bazıları.
Kitabın ismi bulgur ama Ayfer Ünsal sadece bulgurdan bahsetmiyor. Buğday haşlanıp kabuğu alındıktan sonra dövülürse ismi bulgur oluyor. Eğer buğday haşlanmadan kabuğu soyulur ve sonra dövülürse buna dövme, yarma deniyor. Buğday ve bulgurla ilgili ayrıntılar bunlarla sınırlı değil elbette. Buğday tam olgunlaşmadan toplanıp tütsülenir ve kabuğu soyulursa ismi firik oluyor. İri dişli buğdayın soyulmuşu hedik diye biliniyor. Simit, setik, göce, haşıl, yarma, düğü, düğürcük, dövme, gendime, den, aşlık, sefer kitel gibi birçok isim daha var… Eskimoların kar tanelerine değişik isimler vermesi gibi, kırık buğdaya verdiğimiz çeşit çeşit isim aslında onunla ne kadar içli dışlı olduğumuzu gösteriyor.
Avrupa’nın yeni yeni öğrenip “en sağlıklı yiyecekler” arasında saydığı bulguru daha iyi tanıma fırsatını kaçırmayın!Barkod: 9789759059743 ISBN: 9789759059743 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme Ayfer T. Ünsal İletişim Yayınları » Beslenme Yarısı Akdeniz bölgesinde, yarısı Güneydoğu Anadolu'da; hem Akdenizli hem Doğulu... Gaziantep tarih boyunca büyük şehir olma özelliğini hep korumuş. Anadolu ile Arap dünyası arasındaki geçiş yollarının üzerinde olduğundan, bu yollardan geçen bütün kültürlerden etkilenmiş. Mezopotamya, Arap, Haçlı, Eyyubi, Bizans, Memluk, Selçuklu, Osmanlı medeniyetleri gelmiş, geçmiş ve etkisini bırakmış. Ermeniler ve Türkmenler orada hep olmuşlar, şehir kültürünün temel taşlarını oluşturmuşlar. Şehir kültürüyle beraber mutfak kültürü de hep gelişmiş, zenginleşmiş. Tarihinin ve kültürünün yanı sıra florası ve hayvancılığı da zengin Gaziantep'in. Özgün ve zengin bir mutfak için bütün şartlar hazır, Antepliler de ehlikeyif insanlar olunca Gaziantep mutfağı ortaya çıkmış. Bu kitap, yörenin Ayıntab'tan Gaziantep oluncaya kadarki tüm mutfak kültürü birikimini aktarıyor. Kitapta 164 reçete var. Reçeteler kitapta yerini almadan önce yazar tarafından tekrar tekrar denendi, ölçüler ve tarifler sizi şaşırtmasın diye.. Afiyet olsun... ******
YAZARIN DİĞER KİTAPLARI:
Yazarın kendi kaleminden kitaplarının tanıtımı:
Doğu Akdeniz Mutfağında
Gaziantep Yemekleri 1 ve 2
Tarifleri ve Tarihçeleri
Amerikalı yemek kitabı yazarı Paula Wolfert’ın sürekli ısrarıyla, bu kitabı Ağustos 1994 de yayınladım. Üzerinde dört yıl kadar çalıştım. Tarifleri tek tek pişirdim, fotoğrafları matbaaya stüdyo kurarak ben çektim. Tabii ki matbaa çalışanlarından, dostlarımdan, abimden, annemden ve babamdan çok yardım aldım.
Kitabı yazdığım yıllarda ve halen çok proğramlı yaşadığım için sabahtan evden çıkarken bir veya iki çeşit yemek; oğlum için kek yapar bırakırdım. O yıllarda Gaziantep’te Pazar kurulmazdı. Yemek malzemesini bakkaldan, eti kasaptan temin ederdim. Aşağı yukarı bir haftalık mönüyü hep planlardım. “Acaba bugün ne pişirsem?” diye çırpındığımı hiç hatırlamıyorum! Evden çıkarken yemek bırakmak zorundaydım, çünkü eşim öğle yemeğine eve gelirdi. Oğlum ise, okuldan öğleden sonra gelirdi. Her ikisinin de seveceği, yiyebileceği yemek bırakmak şarttı.
İki ciltlik Gaziantep yemekleri, benim mutfak sorumluluğunu aldığım yani evlendiğim yıldan 1994 yılına kadar olan süreyi kapsar. Mutfağımda pişirdiğim çoğu yemeğin tarifini bu kitapta verdim. Tariflere yaptığım araştırmaları da koydum. Ayrıca, yemek pişirirken edindiğim deneyimleri de eklemeyi unutmadım.
Kitabın birinci cildinde; Çorbalar, Yoğurtlu Yemekler, Sebzeli Yemekler, Zeytinyağlı Yemekler, Et Yemekleri, Kebablar yer alır. İkinci cildinde ise: Dolmalar, Köfteler, Pilavlar, Salata ve Mezeler yer alıyor. Kitapta tatlı bölümü bulunmuyor!
Gaziantep Yemekleri kitabını yazarken, faydalanacağım bir kaynak; kitabı düzeltecek bir editörüm yoktu. Tarifleri, kendi yöntemlerimle samimi olarak yazmaya çalıştım!
Ayfer Tuzcu ÜnsalSite Tasarım ve Uygulama ( Powered By) Veli Beyazgül - Welajans.com ( Sitepaneli.net) |